Η στοματική υγιεινή πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά από τη στιγμή που βγαίνει το πρώτο δόντι στη στοματική κοιλότητα! Οι πρώτες οδοντόβουρτσες είναι οι βρεφικές οδοντόβουρτσες δαχτύλου. Τοποθετούνται στον δείκτη του ενήλικα και κάνουν μασάζ στα ευαίσθητα ούλα του μωρού και στα αναδυόμενα δοντάκια.
Στην ηλικία των 2 ετών το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί κάποια παιδική οδοντόβουρτσα υπό την επίβλεψη του γονέα. Κατά τη διάρκεια της εφηβικής και ενήλικης ζωής έως τη μέρα που θα χαθεί και το τελευταίο δόντι ο άνθρωπος πρέπει να χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση οδοντόβουρτσα για τη στοματική του υγιεινή.
Τι οδοντόβουρτσα να επιλέξω?
Η οδοντόβουρτσα πρέπει να φτάνει άνετα σε δύσκολα σημεία του στόματος όπως δίπλα από τη γλώσσα, στα τελευταία δόντια του οδοντικού φραγμού και να μην προκαλεί τάση προς έμετο. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχει σχετικά μικρή κεφαλή, επίπεδη επιφάνεια τριχών και εργονομική λαβή. Όσον αφορά την σκληρότητα της επιλέγουμε πάντα μαλακή οδοντόβουρτσα.
● Για να μην τραυματίζουμε τους μαλακούς ιστούς (ούλα)
● Για να μην τραυματίζουμε τους σκληρούς ιστούς (σμάλτο ή αδαμαντίνη και την υποκείμενη οδοντίνη σε σημεία όπου αυτή είναι εκτεθειμένη)
Ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα?
Η οδοντόβουρτσα μπορεί από την ετυμολογία της κυριολεκτικά να υπονοεί το «βούρτσισμα των δοντιών» στην κλινική πράξη όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ουσιαστικά με το βούρτσισμα απομακρύνουμε μηχανικά τα υπολείμματα τροφών και τη μκροβιακή πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών και την ουλοδοντική σχισμή. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται 45ο με κατεύθυνση την ουλοδοντική σχισμή δηλαδή το σημείο που ενώνεται το ούλο με το δόντι. Στη θέση εκείνη στατικά γίνεται μια μάλαξη των ούλων, ένα ελαφρύ μασάζ. Συνήθως η επιφάνεια της οδοντόβουρτσας καλύπτει 2 με 3 δόντια ανάλογα το μέγεθος και τη θέση. Στα πρόσθια δόντια η οδοντόβουρτσα κρατείται κάθετα και γίνεται η ίδια κίνηση. Στόχος είναι να μπουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας ανάμεσα στα δόντια και ανάμεσα σε ούλα και δόντια.
Πόσο πρέπει να διαρκεί το βούρτσισμα?
Συνολικά ο χρόνος βουρτσίσματος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 4 λεπτά. Ένας εύκολος διαχωρισμός είναι 2 λεπτά για τα δόντια της άνω γνάθου και 2 λεπτά για αυτά της κάτω.
Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε?
Το βούρτσισμα γίνεται πρωί-βράδυ σε συνδυασμό με ενδιάμεσο καθαρισμό (νήμα). Το βραδινό βούρτσισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι το στόμα μένει κλειστό πολλές ώρες, υπάρχει μειωμένη ροή σάλιου κάτι που καθιστά ένα ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων ιδιαίτερα αν έχει προηγηθεί γεύμα.
Κάθε πότε αλλάζουμε οδοντόβουρτσα?
Η αλλαγή της οδοντόβουρτσας πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες αλλά γενικά παρακολουθούμε τη φθορά της (αν λυγίζουν οι τρίχες προς τα έξω , αν έχουν φθαρεί κλπ) οπότε και είναι ένδειξη αντικατάστασης της.
Ηλεκτρική η συμβατική οδοντόβουρτσα?
Ο τρόπος βουρτσίσματος και τα χαρακτηριστικά της οδοντόβουρτσας είναι αυτά που καθορίζουν ένα σωστό βούρτσισμα. Η κεφαλή της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι μαλακή και να χρησιμοποιείται σε αργή κίνηση. Σε γενικές γραμμές η ηλεκτρική δεν υπερτερεί της συμβατικής κάνει όμως πιο ευχάριστη τη διαδικασία και μπορεί να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα, νευρολογικά, ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ.
Ποια οδοντόκρεμα πρέπει να χρησιμοποιώ?
Η οδοντόκρεμα πρέπει να περιέχει φθόριο (1450ppm). Το φθόριο ενισχύει την ανθεκτικότητα των δοντιών στην επίθεση των οξέων. Η μεγάλη αξία του φθορίου έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να επουλώσει πλήρως τερηδόνες της αδαμαντίνης που βρίσκονται στην αρχή τους. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει στην οδοντινική ευαισθησία που εμφανίζουν κάποιοι ασθενείς. Ο οδοντίατρος σας θα σας προτείνει κάποιο εξειδικευμένο προϊόν εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Τι είναι ο μεσοδόντιος καθαρισμός?
Ο μεσοδόντιος καθαρισμός γίνεται με νήμα η βουρτσάκι στα σημεία που αδυνατεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα . Κάθε φορά που δεν εφαρμόζεται το 35% της επιφάνειας του δοντιού δεν καθαρίζεται! Το νήμα διατίθεται σε ρολό (κηρωμένο ή μη ) ή σε ειδικές εύχρηστες λαβές. Τα βουρτσάκια συστήνονται σε περιοδοντικούς ασθενείς, σε ασθενείς με αραιά δόντια ή με προσθετικές εργασίες (γέφυρες, εμφυτεύματα κλπ). Καλό θα ήταν να εφαρμόζεται πριν ή μετά το βούρτσισμα και μετά τα γεύματα.
Πρέπει να κάνω στοματικό διάλυμα?
Ο οδοντίατρος σας είναι αυτός που θα σας ενημερώσει ανάλογα με τις ανάγκες σας αν είναι επιτακτική η χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος. Τα στοματικά διαλύματα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα διαφορετικό σκεύασμα χρειάζεται κάποιος που έχει διαγνωστεί με ουλίτιδα και διαφορετικό για πολυτερηδονισμό. Ενημερωθείτε σωστά από τον οδοντίατρο σας και τηρείστε τις οδηγίες του.
Τι είναι ο μεσοδόντιος καθαρισμός?
Ο μεσοδόντιος καθαρισμός γίνεται με νήμα η βουρτσάκι στα σημεία που αδυνατεί να καθαρίσει η οδοντόβουρτσα . Κάθε φορά που δεν εφαρμόζεται το 35% της επιφάνειας του δοντιού δεν καθαρίζεται! Το νήμα διατίθεται σε ρολό (κηρωμένο ή μη ) ή σε ειδικές εύχρηστες λαβές. Τα βουρτσάκια συστήνονται σε περιοδοντικούς ασθενείς, σε ασθενείς με αραιά δόντια ή με προσθετικές εργασίες (γέφυρες, εμφυτεύματα κλπ). Καλό θα ήταν να εφαρμόζεται πριν ή μετά το βούρτσισμα και μετά τα γεύματα.
Πρέπει να κάνω στοματικό διάλυμα?
Ο οδοντίατρος σας είναι αυτός που θα σας ενημερώσει ανάλογα με τις ανάγκες σας αν είναι επιτακτική η χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος. Τα στοματικά διαλύματα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα διαφορετικό σκεύασμα χρειάζεται κάποιος που έχει διαγνωστεί με ουλίτιδα και διαφορετικό για πολυτερηδονισμό. Ενημερωθείτε σωστά από τον οδοντίατρο σας και τηρείστε τις οδηγίες του